„MEGJELENÉSE ELŐTT LEGTÖBB NEGATÍV VÉLEMÉNYT KAPÓ KÖNYV” című irodalmi díj
Ha létezne a „MEGJELENÉSE ELŐTT LEGTÖBB NEGATÍV VÉLEMÉNYT KAPÓ KÖNYV” című irodalmi díj, akkor jó eséllyel pályázhatnék rá.

Négy nap múlva jelenik meg a HErBY A magyar vlogger című könyvem, melyet Dely Péter HErBY-n [ejtsd: hörbi-n] kívül még senki sem olvasott. Ennek ellenére hónapok óta záporoznak a rosszindulatúan negatív kommentek a műre és rám mint szerzőre is.

Amellett, hogy a HErBY csatorna követői közül sokan már alig várják, hogy kézbe vehessék Peti YouTube karrierjét megörökítő könyvet, sokkal többen vannak, akik hatalmas energiákat fektetnek a lehúzó kampányba. Sokkal többet, mint amennyit én a könyv népszerűsítésére fordítottam.

Először a könyv Facebook oldalán indultak meg a negatív és egyben trágár vélemények, melyeknek a véleménynyilvánítási lehetőség letiltása vetett gátat. Hangsúlyozom: egy még meg sem jelent könyvről beszélünk.

Ezt követően szorgalmasan töröltem a rosszindulatú kommenteket a bejegyzések alatt. Hiszek a szabad véleménynyilvánításban (ezt példázza a könyvem is), ugyanakkor a moderálás nem csupán a Facebook és a többi internetes szolgáltató számára kötelező, hanem a felhasználók is ugyanúgy felelnek a posztjaik alatti tartalmakért. (Lásd: Gosztonyi Gergely: Cenzúra Arisztotelésztől a Facebookig c. könyve)

Ahogy egymás után nyíltak meg a könyv online vásárlási lehetőségei, úgy váltottak platformot a trollok (az egyszerűség kedvéért nevezem így őket, függetlenül attól, hogy mi a motivációjuk). A Kiadó webáruháza oldalán nem győzik tiltani a minősíthetetlen vélemények íróit, és van olyan online weboldal, ahová eddig 60+ egycsillagos értékelés érkezett. A troll vezérek sikeresen mozgósították az embereiket, akik nem sajnálták az időt arra, hogy álnéven regisztráljanak az értékeléshez.

A YouTube csatornákon készült lejárató összevágások, és az ezek alapján születő véleményezések is hatalmas energiákról árulkodnak. A Facebook oldalra írt bejegyzéseimre a lájkok mellett 100+ röhögős fejjel reagálnak, ugyanakkor az algoritmus nem tesz különbséget, ugyanúgy megjeleníti azt a követőik hírfolyamában.

Bár rólam mint íróról is nyomdafestéket nem tűrően nyilatkoznak, de igyekszem reklámként felfogni a ténykedésüket, és bezsebelni a fenti díjat.

Úgy tűnik: A TROLLOK FOGJÁK ELADNI A KÖNYVEMET!

by EA

Kapcsolódó bejegyzés