Te milyennek látod HErBY-t?
A könyv Facebook oldalának megjelenésével egyidejűleg – szinte magától értetődően – megjelentek a trollok is, azaz a lejárató, bántó kommenteket írók. Általában a trollkodásuk nem önálló akció, a véleményvezérek biztatják a többieket, hogy bekapcsolódjanak az általuk indított hadjáratba. A bannolásokat követően kicsit eltűntek, és ez sokkal inkább szokatlan, mint a jelenlétük.

Gondoltam, ha a hegy nem megy Mohamedhez… Bekukkantottam egy troll videós csatornájára, aki összevágást készített a közelgő könyvemről is. Nyilván nem azzal a szándékkal tettem, hogy írok egy szívhez szóló kommentet, ami után ők belátják, hogy rosszat csináltak, és megfogadják: mostantól csupa jót fognak cselekedni, nehogy a Télapó virgácsot hozzon a csizmájukba jövőre…

A beköszönő kommentem után természetesen záporoztak rám az olykor nyomdafestéket nem tűrő üzeneteik, és én beszálltam kicsit az adok-kapokba. Általában minden állításuk, amelyet nekem bántó szándékkal írtak, róluk árulkodott. Még nem olvasták a könyvemet, de már negatívan vélekednek róla és rólam mint szerzőről, pedig sosem találkoztunk.

Sérelmezték, hogy a könyv készítésekor nem kérdeztem meg az ő véleményüket is, de én arra voltam kíváncsi, vajon miért ezzel töltik az idejüket, miért foglalkoznak ennyit HErBY-vel, mi motiválja őket trollkodásra. Amellett, hogy szeretnék, ha Petivel rossz dolgok történnének, és közben jól szórakoznának, ennél mélyebbre még nem sikerült ásni az okokat keresve a kommentelők között.

De mi motiválja a videós összevágások készítőjét? A feliratkozó- és megtekintési számokat tekintve: pénzt nem keres vele, ugyanakkor a számára pozitív visszajelzések ösztönzők lehetnek. Maga a videó tükröz némi kreativitást, de még messze van Pottyondy Edinától. De vajon legbelül miért csinálhatja?

Egy netes oldalon valaki arról érdeklődött, hogyan lehetne bekerülni egy olyan körbe, ahol trollkodásból megélhetne, fizetnének neki érte… Ez is lehet egy cél. Bár ők úgy vélik, jól szórakoznak, az emberek sokkal inkább a sértettek oldalára állnak, velük éreznek együtt.

Egy dolog biztos: a troll videós Peti egyik leghűségesebb nézője. Olyan videóból mutat részletet, amely nem sokkal a feltöltése után törölve lett, és olyan lájvból szemezget, amely nem maradt fent a neten. Tehát ott van a HErBY csatorna minden rezdülésénél, hogy kigyűjtse onnan a neki tetsző részleteket, és – kiforgatva az eredeti mondanivalót – kompromittáló, lejárató videóba vágja össze…

Egy kicsit hasonlítunk, hiszen én is együtt lélegeztem éveken keresztül a HErBY és HErBY régi csatornával, ugyanakkor én a YouTube pályájával kapcsolatos részleteket gyűjtöttem, bemutatva az életútját, mi vezetett a sikerhez, a nézőkről, akik támogatták az útja során, és akik hátráltatni próbálták…

Ugyanazt a képet nézzük mindannyian, de mi döntjük el, milyen szemüvegen keresztül!

by EA

Kapcsolódó bejegyzés