Youtube videós karrier
Az előző csatorna, melynek törléséről Fehérvárra érkezve döntött élettársa nyomására, egy tudatosan megtervezett és felépített platform volt. Rengeteget fejlesztette és sokat fektetett bele, abszolút inspiráló volt számára, emiatt melózott rajta folyamatosan.

Peti az Anyjától kapott laptopon kezdi el új csatornáját, amelynek a hordozhatóság a nagy előnye, így bárhol bármikor szerkeszteni tudja az Anyád! sorozatot. Sámsonból nem hozott gépet, mert azt korábban ellopták. Ez egy régi laptop ugyan, de legalább nem kell Dia gépét lefoglalnia. Dolgozik a Facebook oldalán és az ingyenes tárhelyű honlapon (herbyanyad.blog.hu), hirdetéseket lehet feltenni rá, amelyből havi 3 ezer forint bevétele van. Nagyon sok látogató jár a honlapra, mert újdonságnak számít. Egy új laptopra gyűjt, ehhez még több videó kell, hogy összejöjjön az ára, ezért az Anyád! részek mellett saját magát videózza, mindazt, amit éppen csinál, ami éppen az eszébe jut.

Spontán módon, könnyedén elkezd reppelni tárgyakról, vagy egy almáról, neki nem kell ehhez sokat gondolkodnia, egy órán keresztül sem tudja abbahagyni. Egyre többen nézik a dumálgatós videóit is. Peti azt is megmutatja a nézőinek, hogy hogyan készíti az animációkat, szívesen válaszolgat a Facebookon érkező kérdésekre, mert úgy érzi, az embereket ez érdekli. Órákon keresztül olvassa be a kérdéseket, kb. 130 epizódon keresztül, bármit lehet tőle kérdezni, mindenre válaszol.

Ekkoriban még nem létezik a Youtube partnerség, ezért a videók a honlapon vannak beágyazva, hogy pénzt kereshessen velük. Gondolja, ha sokan járnak a honlapon, annak egyrészt az az előnye, hogy ott rá lehet keresni a videókra, másrészt pedig reklámozókat és partnereket is lehet hozzá találni. Akár ingyen partner-bannerség is szóba jöhet, amikor is másik honlap-tulajdonossal kölcsönösen megosztják egymás bannerét (reklámcsíkját). Érkezik olyan hirdető is a honlapra, aki fizet érte.

A honlapon abszolút újdonságnak számít a magyar animáció, ilyen műfaj még nem létezett eddig a Neten. Terjed az „Anyádizmus”, így Peti – az érdeklődésre tekintettel – saját maga készít kézzel varrt Anyád! figurákat, mint kulcstartókat, melyekre megrendelés is érkezik.

A Herby-híradó is nagy számnak számít, abszolút egyedi „találmány”. Egy szponzor fel is figyel az ebben rejlő lehetőségekre, így Peti zöld hátteret és lámpát kap tőle szponzoráció címén, valamint a hirdetésért percdíjat. Ezeket az összegeket félreteszi a laptop-vásárláshoz.

Beiratkozik a munkaügyi központ által szervezett egyik tanfolyamra, tanul és közben havi 60 ezer forint támogatásban részesül. Pontosan tudja, hogy nem akar eladó lenni… Erről bővebben olvashatsz az „Önéletrajz – Munkahelyi tapasztalatok” című epizódban. Ekkor még nincsenek közös kasszán Diával.

1 évig dolgozik kitartóan, fusizik, potenciális hirdetőknek írogat, rengeteg újdonságot talál ki, az a célja, hogy olyat csináljon, amit magyar ember még nem csinált. Folyamatosan nyitott szemmel jár az utcán is, hogy minél több ötletet tudjon meríteni a környezetéből.

Az új műsoroknak köszönhetően felfedezik, cikket írnak róla, többen felfigyelnek rá és meg is keresik. Peti az első magyar ember a világhálón, aki kendőzetlenül beszél az életéről.

1,5 évbe telik, mire meg tudja venni a laptopot (ami azóta már Diáé lett). Különösen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy egyedi, eredeti legyen, a figyelem középpontjába kerüljön, ezen agyal és stresszel folyamatosan. A sok erőfeszítés meghozza gyümölcsét: beindul a pályafutása. Nagyon örül neki, nyomatja tovább az animációkat és a videókat. Nem ritka már ekkor sem a napi 5 videó-feltöltés.

A fika videókban minden gondolat kijön belőle, mert rájön, hogy vannak rossz emberek. Ha írnak róla valami rosszat, abból videó lesz, amire ismét negatívan reagálhatnak… Ekkor már direkt keresi a bajt. A Napiszar Petit is pellengérre állítja, valaki nagyon csúnyát ír az egyik bejegyzéshez, Peti meg direkt cukkolja őket, hiszen a negatív reklám is reklám – gondoljunk csak bele, mi lett volna Madonnából a botrányai nélkül… Végre találnak egy embert, aki videóban égeti magát a sovány lábaival, meg elmeséli, mi történt vele a buszon… Szíves-örömest kirakják.

Belépnek az életébe új ismerősök, akikkel összehaverkodik, honlap-tulajdonosokkal építgeti az együttműködést. Jobb dolgokat akar magának, eljött az ideje, hogy saját PC-je is legyen. Egy néző felajánlja Petinek, hogy meghitelezi a gép árát, melyet a következő hónapokban vissza is törleszt a részére. Egy 24 ezer forintos gépet vesz, bízva abban, hogy a későbbiekben lesz lehetősége fejleszteni.

Már korábban a laptopon elkezdte a game-playeket, játszik és közben beszél is, ilyen sem volt még eddig: kommentálja a saját játékát. Nagy lépcsőfokot jelent, amikor is az eddig „felnőttes” csatornájára megérkezik a nokedli-nép (a gyerekek), ugyanis ekkor debütál a Minecraft. Nem szereti ezt a játékot, jól tudja, hogy erre van igénye a nézőknek, de erőltetett a részéről, és ezt régi nézői észreveszik. Egészen más, amikor PC-n egy kedvenc játékával játszik. Ekkor dönt úgy, hogy külön csatornára teszi a game-playeket és külön a beszélős videókat, nem mindenki szereti mindkét típust.

Özönlenek az ötletei: egyik játékban filmet készít, amelyet leszinkronizál; nyereményjátékot hirdet azon nézői részére, akik hasonló filmet alkotnak, részükre tutoriált is feltesz… Ekkor ír rá egy gyerek a Facebookon, ő Saffy. Megismerik a nézői is, innentől már nem egyedül játszik. Később Saffy saját csatornát indít.

Peti mindenkit arra bátorít, hogy vágjanak ők is bele a vlogolásba, merjék ők is azt csinálni, amit Peti. Kifejezetten örül annak, hogy elindított valamit Magyarországon… Egy idő után azonban észreveszi, hogy mások őt szidják a vlogjukban, amitől persze nő a népszerűségük, hiszen ismert emberről kifizetődő beszélni. Ez rosszul esik neki, és hiába vág vissza, a másik nézettsége csak tovább nő. Ez a „hátamon felkapaszkodó szindróma”… A keserű tapasztalatok hatására leáll mások bátorításával, mert tart attól, hogy a kezdő videósok belekötnek, hogy ezzel nézettséget szerezzenek.

Amint kicsit távolodik a többiektől, elindulnak a copy-videók, amikor is utánozzák az animációit és a videóit. Persze erre fika-videóval válaszol, hiszen jogos sérelemnek érzi, ha mások leutánozzák az általa több év munkájával kidolgozott figuráit és a vlogolási stílusát.

Bármi újba kezd, azt leutánozzák vagy lefikázzák. Mindig olyat igyekezett kitalálni, ami még nincs a Youtube-on, ez rengeteg munka, ugyanakkor kifizetődő. A növekvő konkurencia hatására kicsit lelombozódik, hiszen, hiába talál ki új dolgokat, ha azokat lemásolják. Ő mindig is egyedi ötletekkel előálló youtuber volt, emiatt is a legnagyobb a feliratkozó-száma Magyarországon.

Többek között a zöld hátteres gameplay elindítója is Peti, csak mikor látja, hogy utánozzák, akkor inkább másba fog. Az alapokat Peti letette, úgy érzi, elfelejtik az emberek, hogy Tőle lettek sikeresek, neki köszönhetnek sok mindent. Elfelejtik az emberek egy jó szóval megköszönni, pedig mennyi mindenkinek segített közvetlenül, vagy a videói által. Petin keresztül ismertünk meg számos, ma már youtuberré vált embert, de hálát ő nem érez senkitől. Ebbe bele tud fásulni az ember.

Egyre többet bántják, és már nem csak őt, hanem az élettársát és annak kislányát is… odáig fajul a dolog, hogy ismét letörli a csatornáját

Ha valaki valami jót kitalál, azt próbálják visszahúzni a mélybe. Vannak jó ötletei, de kinek csinálja meg? A nokedliknek? Vagy a trolloknak? Imádja azt a kihívást, hogy létrehozzon valamit, ami még nincs. Próbál kitűnni, de kinek? Belefárad az ember…

És igaza vanDe egy dologban nincs igaza: Ha nem utánoznánk másokat, akkor villanykörte helyett ma is fáklyával világítanánk… Bárkiből lehet youtuber, vagy pánikbeteg, bárki rászokhat az italra vagy a dohányzásra… Ugyanakkor vannak dolgok, amiket nem tudnak leutánozni: a kellemes hangot, a választékos beszédet, az intelligenciát, az őszinteséget, a kitartást. A természetes, közvetlen hangnemet. Hiába copyznak, az mégsem lesz ugyanaz. Senki sem szeret ennyire videózni. Senki sem lájvozik így és ennyit a közönségével, nem válaszolnak ennyi nézői kérdésre, a felhozott témákra, akár századszor is – Hol van Hope? Hol laksz? Hány éves vagy? Milyen e-cigit szívsz?… És Ő újra és újra elkészít a témáról egy videót, hogy az új nézői is választ kaphassanak a kérdéseikre.

Amikor írom ezeket a sorokat, még megy az a 3 órája indított lájv, melyben az egyik néző elismeréssel írja, hogy milyen meghitt hangulat van itt… Peti nem a képernyőt bámulva játszik, hanem a chatet olvassa, a felhozott témákról beszél, hozzánk, rólunk (is). Különleges ember, aki önmagát adja. Szeretjük a kreativitását, imádjuk a humorát, vele nevetünk és vele sírunk, részese akarunk lenni a közösségének, és kapcsolódni akarunk hozzá:

– „Szia Herby, mi újság?”
– „VAN RÓLA VIDEÓ!”
by EA
… folytatjuk …

Kapcsolódó bejegyzés