8 éves kockából Youtube vlogger
Minden ott kezdődik, amikor szülei meglepik a kórházból épp hazaérkező Petit egy Videoton TV-Computerrel. 1988-at írunk, Peti 8 éves, Mezőtúron élnek. Rá van kötve a tévére egy cucc gombokkal, és mellette egy magnó, rajta egy pici fekete joystick. Van hozzá pár kazetta, nagyon egyszerű, retró játékokkal. Szétfüggik az öccsével.

Peti a Basic nyelv alapjai című füzetből tanul programozni. Amikor elmennek nyaralni a Csaba mamához, akkor mindig visz magával spirálfüzetet. A kockákból kialakít egy emberfigurát a füzetben, és mellé írja Basic nyelven a programkódokat. A pár hetes nyaralás alatt elkészít egy egyszerű játékot is programnyelven.

Osztálytársainak és ismerőseinek előbb lesznek jobb játék-cuccaik, hozzájuk járnak Gabival. Később már kölcsönzőből szerzik be a legújabb játék-kiadásokat. Szerettem volna felsorolni azt a sokféle játékot, amelyekre ráfüggnek, de lövésem sincs hozzájuk, hallgassátok meg inkább Petitől!

Ekkor kezdődik az igazi kockulás. A játékok egyre fejlődnek, fekete-fehérről színesre váltanak, van olyan, amellyel már ketten is tudnak játszani. Rengeteget játékgépeznek vidámparkban, kocsmákban és játéktermekben.

Középiskolás már, amikor egy Comodore 486-ost vesz Édesanyja. Ekkor már 1994-96-ot írunk. Színes, kazettáról betölthető játékokkal játszanak.

Debrecenben Nintendózik először. Annyira magával ragadja, hogy nem nyugszik, amíg Anyja a 13. havi fizetéséből meg nem veszi nekik. 10 ezer forintba kerül, nagy pénz volt ez akkoriban. Ezután már a haverok járnak őhozzájuk.

Megjelennek olyan a számítógépek, amelyeken már rajta vannak a játékok. Édesanyjuk is vásárol egyet 100 ezer forintért. Leesik az álluk a (mai néven) multiplayer játékok megjelenésekor, akkoriban csak úgy mondják, hogy „hálózatba vannak kötve”. Megáll az eszük, amikor kijön a Tomb Raider 1 Playstation-re. A Windows-t istenítik. Újságokat vesznek, bennük demo CD-kkel. Demo-függők lesznek. Egyre kevésbé pixelesek a képek.

Ekkor már Peti elkezd zenét, éneket szerkeszteni és kazettára másolni. Sámsonban lakik, folyamatosan fejleszti a számítógépét, hogy fussanak rajta az új játék-programok is. Rajzfilm-készítő programra is szert tesz. Tesója ezzel modellez tárgyakat, Peti pedig a képernyőn mozgatja őket. Már 2000 körül járunk, két számítógépük is van, és már 3D-ben modelleznek.

2001-ben 8 ezer forintos webkamerát kapnak, Peti ekkor kezd el egész nap kamerába beszélni, majd este visszanézi, amit aznap dumált. Vloggerré válik. Aztán viszi a gépet a kamerával együtt a kertbe videózni. Kezdetleges trükköket használnak (falra ugrós trükk), a Windows Movie Makerben vágják meg az anyagot. Elkészül a Balláb c. animáció.

Miközben Peti egyedül marad Sámsonban, megjelenik 2007-ben az Internet. Még nem volt Google, a böngésző sávban kell internetes címeket keresgélni. Elkezdi tanulni a honlap-szerkesztést a netről, és lesz is honlapja, ingyenes tárhellyel, rengeteg reklámmal. Rátalál a Youtube-ra, ami akkor még nem a Google-é volt, ide fel is lehet tölteni videót, és már indul is a webkamera és a felvétel, és megy a Netre. Fejlődésnek indul a Youtube, megjelenik a kommentelési lehetőség. Az első vloggerek között vannak Petiék, rajtuk kívül nem sokan vannak még fent a Youtube-on. Ráfügg. Nem alszik, állandóan videókat készít és tölt fel, nagyon lassú Nettel. Aztán a Google megveszi a Youtube-ot, fejlesztik, egyre több beállítási lehetőség van.

Aztán minden elromlik, megjelenik az iwiw közösségi oldal, a Myvip és a Facebook, amelyek elveszik az időt. Petinek a Youtubon már több száz videója van, de törli őket, amikor Fehérvárra költözik, mert az élettársa – egy kisgyermekes anyuka – nem találja vállalhatónak őket…

2008: az 1-5. Anyád! rész még Sámsonban készül, a 6. már Fehérváron, 3D max-ben. Óriási nézettsége volt. Peti Anyád! csoportot nyit a Facebookon, és újrakezdi a vlogolást is, mert nem bírja nélküle.

És hogy mi lesz ennek a csatornának a sorsa? Megtudhatod a következő epizódból!

…folytatjuk!…

Kapcsolódó bejegyzés