Önéletrajz – Munkahelyi tapasztalatok
Személyes adatok

Név: HErBY

Születési név: Dely Péter

Született: Tatabánya, 1980.02.29.

Anyja neve: Jucus

Lakcím: 8330 Sümeg, Bíró Márton u. 8.

Eddigi lakóhelyei: 1980 Tarján, 1982 Mezőtúr, 1991 Debrecen, 1999 Hajdúsámson, 2010 Székesfehérvár (2011-12 Pápa), 2017 Döbrönte, 2017 Sümeg

Telefon: titkos

Email: herbyvazze@gmail.com

Youtube csatorna: https://www.youtube.com/c/anyadherby

Instagram: https://www.instagram.com/delypeter

Honlap:  https://www.herby-xd.hu

PayPal:  https://paypal.me/herbyvlogger

Számlaszám: 11773384-00723196

Végzettség

  1. Óvoda (3 év)

  2. Általános iskola: Tatabánya-Debrecen 1986-1994.

  3. 505-1 erősáramú berendezés szerelő iskola 1994-1996. Villanyszerelés, de 1000V alatt nem foglalkozik semmivel. Annak idején Ő háztartási gépeket szeretett volna szerelni, de erre a szakra vették fel. Végigjárja, 2,5 évet teljesít, de nem fejezi be, nem teszi le a záróvizsgát. A vizsga napján hagyja ott a sulit: „Köszönöm a tudást, de papírt nem kérek”.

  4. Agykontroll ULTRA (Silva) 2010.05.14.

  5. Multimédia-fejlesztő és character designer oklevél (diploma), 2010.07.31., a 1,5 éves képzés 650 ezer Ft-ba kerül. Eredmény: 95% kiválóan megfelelt. Erre a végzettségére a legbüszkébb.

  6. Élelmiszer- és vegyi áru-eladó szakképesítés-elágazás. Tanfolyam Székesfehérváron. Eredmény: 4-es. Ekkor ismeri  meg Székesfehérváron Istvánt, bement hozzá, hogy felveszi-e tanulónak, mert gyakszi-helyet maguknak kellett keresniük a sulihoz.

Iskolai gyakorlat

  1. Simon-Vill Kft., erősáramú berendezés szerelő: 14 évesen itt kezdte az iskolai szakmai gyakorlatot. Rossz élményei vannak, mert sokat szivatják, közben nem tanítanak szinte semmit a szakmáról. Titász szekrényeket és légkondi-szekrényeket gyártanak. A tanulóknak adják az aljamunkát. Blankolják a vezetékeket, sepregetnek, csiszolnak. Ott volt az első beállása (betépés), mert egy csónak belsejét kellett alákúszva, egy kanna hígítóval és egy ronggyal csiszolni… Régen nem jelentették fel ilyenért a munkahelyeket, a mai világban ezt már nem hagynák annyiban…már másnap dübörögnének a rendőrök. Mindig szivatják őket. Már nem akar bejárni, nem akar felnőni. Ez a munka? Inkább egész életében tanulni akar, nem jár tovább.

  2. Titász következett: óriási telepre kerül, nagyon veszélyes munkát kell végezniük terepen is. Kinevetik és alázzák a tanulókat. A központi Titász telep számára tiszta Csernobil. Elveszik a kedvét a szakmájától. Miért nem maradt Ő betépni a csónak alatt?! Annyiban volt jó, hogy szép helyekre kocsikáztak, de az a sok veszély! Az első munka-élményei negatívak, semmit nem tanulnak a villanyszerelésről, csak a szivatás megy az ott dolgozók részéről.

Munkahelyek

Műanyag gyár – Curver Kft.: Nagyon sok időt elvesz az utazás. Naponta 6-18 óráig tart a műszak, mindössze 1 db 10 perces szünete van. Futószalag mellett normára dolgozik, megtetszik neki. Rutint szerez, annyira belejön, hogy más munkájába is besegít, emiatt fizetésemelést is kap. Első fizetése 24.000 Ft. Viszonylag jól keres. Fizetés van a zsebében, már meg tud venni magának dolgokat, olyan érzése van, hogy mégis csak jobb a munka, mint a tanulás. Első fizetéséből Segát vesz (Sega Mega drive-ot), ez az első értéke, amit saját maga vett, ő dolgozott meg érte. Minden nap dolgozik, hétvégén is, plusz még éjjeli munkát is bevállal alvás nélkül, de ezt már utólag megbánja. Pihenés nélkül dolgozni, ráadásul nehéz zsákokat emelgetni!… Ájulás közeli állapotba kerül, legyengül, kiég, túl sokat vállalt… Be kellett volna vallania, hogy nem bírja a 2×12 órás műszakot alvás nélkül… Otthagyja.

Húsipar – ez a legrosszabb. Nagyon nehéz fizikai munka. Úgy érzi, hogy Ő az ott dolgozókat sokkal jobban megfizetné! Először beosztják agyat szedni, a vágott csont széle mindig elvágja a kezét. Panaszkodnak, hogy milyen rossz hely ez, erre beosztják egy még rosszabbra. Megfoghatatlan, nagy zsírtömböket kell pakolni 20 kilósan… A továbbiakról inkább Őt hallgassátok meg. Mindig új munkahelyre ment, mert nehéz és rossz volt az előző, aztán mindig megbánja: miért nem maradt inkább az előzőnél! Hisz mindig csak rosszabb lett. Egyetlen pozitívum: ingyen volt az ebéd, svédasztal az ottani termékekkel.

Palackozó üzem, szalag melletti lányos, ülő munka. Jó volt, igazi álommeló, kóstolni is kellett a piákat ellenőrzésképpen. Egy idő után átrakják egy szemét helyre, ahol kamionokat pakol kézzel, gép nélkül. Filigrán termetével megszakad bele, nem tudja teljesíteni a megfelelő mennyiséget adott idő alatt, hogy a kamionosnak jó legyen. Vége lett.

Nyomda: Állni kell 12 órát, viszonylag jó munka. A haverja miatt lesz kirúgva, aki kiborított egy halom papírt békával szállítás közben, és választhattak, hogy összeszedik sorrendbe rakva, vagy viszlát… (utóbbi lett)

Gyógyszeripar:  TEVA, anno: BIOGÁL. Királyság jön. A feladata sebtapaszokat beletenni dobozba, amit neki kell hajtogatni (origami). Közben rádiót hallgatnak, barátságok és szerelmek szövődnek, az ablakok a természetre nyílnak. Normára megy a munka, egymásnak segítenek. 6-18-as műszakban dolgozik, napi 12 órát. Ekkor volt a híres napfogyatkozás. Közben 1999. szeptember 13-án Sámsonba költöznek. Kemping biciklivel jár be Debrecenbe, a város másik oldalára, kb. 20 kilométer távolságra, és még utána következik a 12 óra meló.

Az Első rosszulléte ekkor történik a buszon, majd a gyárban. Új érzés volt számára, amely ezt követően minden munkahelyén megtörténik. Dolgozik még segédmunkásként ácsoknál, kőművesnél, erdőirtáson, de egyiket sem az Ő alkatához találták ki, nem egy leányálom melók. A MÁV járműjavítónál a félelmetesen nagy méretek miatt picinek érzi magát a világegyetemben. Talán nem maradt ki semmi a felsorolásból.

Nem nagyon tud eljárni sehova a rosszullétek miatt. Orvoshoz fordul, derítsék ki, mi baja van. Azt hiszik, hogy fizikai eredetű, kiveszik a manduláit. Majd kiderül: a költözés, az új környezet, a barátok elvesztése, a 7 éves szerelmi kapcsolatának vége, az apjával korábban átélt negatív élmények mind-mind összeadódnak, és már sok egyszerre Petinek…

Újratervezés – Agykontroll tanfolyamot végez, relaxál, átszervezi az életét: arra törekszik, hogy munkaügyileg önálló legyen, és akkor dolgozhasson, amikor képes rá. Ekkor jön a sötét sámsoni időszak, amikor se munkája, se pénze nincs, teljesen maga alatt van.

Hála Istennek, eljön az Internetes időszak. Megtetszik neki, multimédia szerkesztőnek tanul, fotoshoppol, honlapokra gombokat készít… Az emberek először az Anyád részekre figyelnek fel, nem a honlapos dolgokra. Ekkor kezd Youtube-ozni.

Elköltözik, maga mögött hagyja a múltat.

Élelmiszer- és vegyi áru eladó tanfolyamot végez. Fél éve van arra, hogy magánvállalkozást indítson, olyat, amit szeret csinálni, akkor, amikor akarja. Neki nem jön be, ha be kell járni valahova, ha azt kell csinálnia, amit mások mondanak neki. Ez tönkreteszi, hamar meghalna, ha ezt így folytatná.

Kitalálja az akkori piacra az igényt, ami nincs még. Saját magából indul ki, mi az, amit ő szeretne. Akkoriban már nagyon menő lett a Youtube, 2010-et írunk. Azt gondolja, kellene olyan csatorna, amelyben valaki mesél magáról (mai néven: vlog), meg egy animációs sorozat magyar témákkal. Ez a legfontosabb szakasz a szakmai életében: megtalálja önmagát, úgy csinálja, ahogy neki tetszik, kibontakoztathatja kreatív oldalát.

Először persze hiányérzete is van, hiszen a gyári melókban volt jó érzés is, amit a kiszámítható fizetés és az elismerés jelentett, mindez most hiányzik neki. Mindig mindent próbált jól csinálni, jobban, mint a többiek. A teljesítmény számított, nem pedig az, hogy milyen vagy. Hiányzik számára a „valamit tevés”, a konkrét teljesítményben mérhető tevékenység, az elismerés, a köszönet, az emberi kapcsolatok… Mindig az elvártnál többet teljesített, ebben örömöt lelt, emiatt hiányzik a munkahelyek élménye. Ami viszont nem hiányzik neki: a korán kelés, a súlyokat emelés, az estére teljesen kimerülés…

2015-től vállalkozó, munkahelyet teremt magának, a maga ura. Kiteljesedhet élete kreatív vonala, zenél, bulizik, Youtube Vloggerré válik… és belép az életébe Hope…

…folytatjuk!…
by EA

Találkozzunk a következő epizódban!

Kapcsolódó bejegyzés